Child and Family Blog: Children's reading better if parents believe they can - and help well

Funding parental support for reading is more cost-effective than funding classroom support – and is particularly beneficial for boys. (Child and Family Blog)

21.05.2017 | Mathias Bukh Vestergaard

Når forældre tror på, at deres børns læsning kan blive forbedret gennem daglig læsning, så bliver børnene også bedre til at læse og skrive. Det er et af resultaterne i projektet READ - Sammen om læsning, som TrygFondens Børneforskningscenter har gennemført med professor Simon Calmar Andersen i spidsen.

I forsøget fik forældrene en pjece og adgang til en onlinevideo, der forklarede, hvordan børnenes læseevner kan forbedres, uanset om de i forvejen er gode eller dårlige læsere. 

Forsøget viste sig at have positive effekter for de børn, der som regel ikke er så gode til at læse, og for de børn, hvis forældre på forhånd ikke ser det som muligt at forbedre børnenes læsning. Og de positive effekter gælder også for børn, der kommer fra socioøkonomisk svage hjem.

Effekterne er altså gode - lige så gode, som de effekter, centeret har fundet i andre forsøg, hvor indsatsen er rettet mod klasseværelserne med ekstra lærerunderstøttelse. Forskellen er bare, at omkostningerne ved dette forsøg er betydeligt mindre. 

Forsøgets resultater er så interessante, at den engelsksprogede forskningsblog - Child and Family Blog - har skrevet en artikel om projektet. Bloggen skriver om central børne- og familieforskning, der er kendetegnet ved høj kvalitet, og det er derfor en anerkendelse, at bloggen har sat fokus på centerets forskning.

I pressen