Styrket sprogvurdering

Børns tidlige sprog har stor betydning for deres trivsel og læring nu og her og helt op i voksenlivet. Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud er vigtige redskaber til at finde og styrke sproget hos børn med svage sprogkompetencer. Men der er stor forskel på kommunernes praksis både i forhold til, hvilke børn de sprogvurderer, og hvordan de følger op. Formålet med projektet er at undersøge, om det danske sprogvurderingsprogram kan styrkes ved at sprogvurdere alle treårige børn i dagtilbud og følge sprogvurderingen op med en systematisk sprogindsats med dokumenteret effekt. Projektet undersøger også, om sprogvurderingsprogrammet kan styrkes ud fra viden om, hvordan forskellige børnegruppers sprog udvikler sig, og hvilke faktorer der hænger sammen med børns sprogudvikling.

Periode:

2025 – 2029

Målgruppe:

Børn, der går i børnehave, og er 3 år i perioden fra juni 2025 til november 2025

Deltagere:

Kommuner og daginstitutioner, der anvender Børne- og Undervisningsministeriets redskab Sprogvurdering 3-6
Invitation til forskningsprojekt: Styrket Sprogvurdering

Projektdesign

I Danmark er det jf. dagtilbudslovens §11 lovpligtigt at sprogvurdere børn, der går i dagtilbud, ved treårsalderen, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. Mange kommuner har dog valgt at sprogvurdere alle treårige børn. Vi undersøger, hvor effektive de to kommunale strategier er set i forhold til, hvor godt børn klarer sig sprogligt ved fire år, fem år og i børnehaveklassen. Det gør vi ved at sammenligne sprogvurderingsresultater fra kommuner, der sprogvurderer alle børn, med kommuner, der kun vurderer børn, som formodes at have behov for sprogstimulering. I sammenligningen tager vi højde for, hvordan de deltagende daginstitutioner følger op på sprogvurderingsresultatet, fordi en sprogvurdering jo ikke virker i sig selv men kun gennem den opfølgende sprogindsats.

For at opnå bedre viden om, hvordan man bedst finder og understøtter børn med svagt sprog, vil vi følge børnenes sprogudvikling og beskrive profiler af forskellige børnegruppers sprogudvikling fra tre år til børnehaveklassen. Vi undersøger også, hvilke karakteristika ved barnet, hjemmet, daginstitutionen mv., der har sammenhæng med de enkelte sprogudviklingsprofiler. Det vil styrke muligheden for at identificere hvilke børn, der er i risiko for vedvarende svage sprogkompetencer, og hvilke børn der først får udfordringer med sproget, når de er ældre end tre år.  

Derudover gennemfører vi et lodtrækningsforsøg blandt de daginstitutioner, der sprogvurderer alle børn. Her undersøger vi, hvor meget det kan løfte de sprogligt svageste børn sammenlignet med eksisterende praksis, hvis daginstitutioner følger op på sprogvurderingen ved at arbejde med en målrettet version af den systematiske dagtilbudsindsats Vi lærer sammen. Den målrettede version kombinerer ”Vi lærer sammen” med særlige aktiviteter for de sprogligt svageste børn, der tager afsæt i mateterialer og aktiviteter fra projektet Alle ord tæller, der er udviklet af DR og en række samarbejdspartnere, heriblandt TrygFondens Børneforskningscenter. I udviklingen af den målrettede indsats vil vi også række ud til andre fagprofessionelle. 

Partnere:

Projektet gennemføres i samarbejde med de deltagende kommuner og dagtilbud, Projektet "Alle ord tæller" (DR og en række samarbejdspartnere), Center for Bedre Børneliv på Københavns professionshøjskole og andre fagprofessionelle. 
I alle faser af projektet vil vi inddrage en strategisk sparringsgruppe bestående af nationale organisationer, der repræsenterer de store politiske og faglige interessenter på området.
Projektet er støttet af TrygFonden. 

Resultater:

Kommer løbende fra 2025 

Få mere viden:

Informationswebinar om styrket sprogvurdering, Q&A om Styrket sprogvurdering, Skriv til os: styrketsprogvurdering@econ.au.dk