Tre lodtrækningsforsøg har vist, at dagtilbudsindsatsen Vi lærer sammen i vuggestuen, dagplejen og børnehaven kan styrke børns sprog, matematik og socioemotionelle kompetencer. Dansk og international forskning viser dog også, at positive effekter af indsatser i dagtilbud ikke altid fastholdes i skolen. Hovedformålet med dette projekt er at udvikle og afprøve effekten af den pædagogiske indsats, Vi Lærer Sammen Indskoling, som er målrettet børnehaveklassen og 1. klasse. Indsatsen er et supplement til den generelle undervisning. Den giver børnehaveklasseledere og lærere viden, redskaber og materialer til at arbejde systematisk og målrettet med at skabe et rigt sprogligt læringsmiljø med særligt fokus på at styrke elevernes (abstrakte) faglige ordforråd inden for dansk og matematik samt deres bevidsthed, nysgerrighed og glæde ved ord. Derudover indeholder Vi Lærer Sammen Indskoling aktiviteter, der understøtter elevers eksekutive funktioner og socioemotionelle kompetencer, fordi sådanne færdigheder hænger sammen med elevers generelle læring i skolen.
Periode: 2022-2024.
Målgruppe: Elever i 0. klasse og 1. klasse.
Deltagere: Ca. 40 skoler med ca. 110 børnehaveklasser og 1. klasser deltager i lodtrækningsforsøget i skoleåret 2023/2024.
Indsats: Kerneelementerne i Vi Lærer Sammen Indskoling er (i forskelligt omfang) inspireret af aktiv legende læring, og interventionsforskning, der har undersøgt, hvordan læringsmiljøet bedst understøttes, bl.a. med udgangspunkt i principperne for systematisk eksplicit læring.
Indsatsens tre kerneelementer er:
Forskning: Effekten af Vi Lærer Sammen Indskoling måles i et lodtrækningsforsøg. Der bliver trukket lod blandt deltagerklasserne om, hvilke klasser, der implementerer Vi Lærer Sammen Indskoling, og hvilke klasser, der forsætter sin nuværende praksis (sammenligningsgruppen). Det er således tilfældigt, om klasserne modtager indsatsen eller ej. Effekten af Vi Lærer Sammen Indskoling bliver målt gennem, 1) Surveys, der besvares af forældre og pædagogisk personale på skolerne, 2) Vurderinger af børns sproglige og matematiske færdigheder samt eksekutive funktioner, 3) Observationer af klasseundervisning, og 4) Registerdata.
Implementeringen af indsatsen bliver fulgt, så vi opnår viden om drivkræfter og barrierer for arbejdet med Vi lærer sammen i indskolingen.
Resultater: Forventes i 2024