READ - Skole

Børn bliver bedre til at læse, når de i det daglige læser bøger sammen med deres forældre. Effekten er større, jo mere vedholdende forældrene er, og derfor vil nærværende projekt forsøge at fremme dette.

Periode:

2017 (fra januar til sommer)

Målgruppe:

Børn i 2. klasse.

Antal deltagere:

Ca. 1600 elever fordelt på 28 skoler og 72 klasser.    

Indsats:

Børnene får udleveret en taske med bøger, som de kan læse i sammen med deres forældre. I tasken medfølger en vejledning til forældrene, hvor forældrene får informationer om, hvorfor det er vigtigt at være med, når barnet læser, og hvad de kan gøre, når de sidder sammen med barnet og læser. Der vil også være forslag til, hvor forældrene kan finde yderligere læsemateriale (biblioteket, skolen, aviser, mv.). Endeligt vil forældrene få et ark med idéer til, hvad de kan tale med barnet om før, under og efter læsningen.

Til projektet er der udviklet en app, som deltagerne kan hente ned på deres telefoner. I appen er det muligt at finde information om projektet, og forældre og børn kan desuden logge, hver gang de læser. På den måde kan de følge med i, hvor mange minutter de læser ad gangen, og hvor ofte de læser.

En vigtig del af indsatsen består i at få forældrene til at være vedholdende i deres læsning med barnet. Her vil appen også komme til at spille en rolle. Det er målet om at få forældrene til at være mere vedholdende, der adskiller projektet fra det afsluttede projekt READ – sammen om læsning.

Forskning:

Eleverne bliver tilfældeligt placeret i forskellige indsatsgrupper og en kontrolgruppe, så det på den måde bliver muligt at sige noget om effekten af indsatsen, når forsøget er afsluttet. Der vil være tre indsatsgrupper, som tester forskellige variationer af den overordnede læseindsats.

Efter forsøget vil forskerne undersøge, hvem der bruger appen, hvor mange læsesessioner forældrene og børnene har haft, og i sidste ende, om eleverne er blevet bedre til at læse. Der vil også være et kort spørgeskema, som forældrene bliver bedt om at besvare.  

Partnere:

Aarhus Kommune og TrygFonden.

Resultater:

Forventes i 2019.

Publikationer

Ingen emner.

I pressen

Ingen emner.

Øvrige links

Ingen emner.