Fritidsjob til unge - forskningsprojekt om effekterne

Fritidsjob til unge

Kan et fritidsjob styrke udsatte unge fagligt, personligt og socialt – og ikke mindst øge deres chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse? 

Periode:

2014 – 2018.

Målgruppe:

Unge 7.-10.-klasseselever i ungdomsklubber/ungemiljøer, der vurderes af have gavn af et fritidsjob personligt, socialt og/eller fagligt, og som har svært ved selv at finde et fritidsjob.

Antal deltagere:

Ca. 150 unge mellem 13 og 17 år

Indsats:

Fritidsjob kan integrere de unge i et voksennetværk, hvori de unge kan få nogle rollemodeller og gode sociale oplevelser. Derudover kan jobbet give de unge en mulighed for at føle sig nyttige, at lære at begå sig på en arbejdsplads, at se fordelen i at møde til tiden og at blive motiveret for at gå i skole, således at de får et bedre greb om livet.

Erfaringen viser, at udsatte unge har svært ved at ansøge, få og fastholde et fritidsjob med mindre de får vejledning og støtte i processen. Indsatsen består derfor i, at medarbejdere i ungdomsklubber/ungemiljøer hjælper de unge med at få et fritidsjob. Medarbejderne har på forhånd deltaget i et kursusforløb, hvor de er blevet uddannet i at vejlede og motivere unge.

Forskning:

Effekten af et fritidsjob evalueres i et lodtrækningsforsøg. To medarbejdere fra hver medvirkende klub/ungemiljø deltager i forsøget og samarbejder om rekrutteringen af unge. Ved lodtrækning afgøres det, hvilken medarbejder, der modtager efteruddannelseskurset i første runde. Blandt frivillige unge fra klubben/ungemiljøet trækkes der ligeledes lod om, hvilke unge som modtager vejledning fra hvilken medarbejder.

Effekterne af fritidsjobbet vil blive målt i forhold til de unges skolegang og efterfølgende uddannelse samt eventuel kriminel adfærd. Det sker ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse og registerdata fra Danmarks Statistisk.

Partnere:

Gribskov, Haderslev, Hedensted, Helsingør, Holstebro, Silkeborg, Sønderborg, Viborg og Aarhus Kommune. 

Resultater:

Forventes i 2019.

Video

Publikationer

I pressen

avisen.dk (24.09.2011): Aarhus Kommune opretter 500 fritidsjob

Information (24.09.2011): Aarhus opretter 500 kommunale fritidsjob

Aarhus Stiftstidende (24.09.2011): Kommunen vil oprette 500 fritidsjob

Aarhus Stiftstidende (24.06.2013): Unge har gavn af fritidsjob i kommunen

TV2 Østjylland (06.02.2014): Skaffer fritidsjob til unge

Jyllands-Posten (11.02.2014): Aarhus er langt med at skaffe fritidsjob

Jyllands-Posten (06.02.2015): 615 fritidsjob til unge

TrygFonden (11.01.2017): Unge med fritidsjob klarer sig bedre i skolen

Øvrige links

Om Aarhus Kommunes plan om at finde 500 nye fritidsjob.

Om Aarhus Kommunes 500 nye fritidsjob i kommunens nyhedsbrev BU NYT.

Samtykkeerklæringer

Deltagersamtykke

Forældresamtykke